What Europe does for me
What Europe does for me?
călătorii și mobilitate

Acel moment când te trezești pe tren prin Europa.

Cum ar fi să te așezi pe scaun langa un geam și să vezi Europa trecând pe langă tine? Dealuri, câmpii, munți si toate stilurile arhitecturale atât moderne cât și tradiționale din continent. Dacă faci 18 ani, Uniunea Europeană ar vrea să îți lase un cadou de majorat. Calatorit gratis cu trenul prin DiscoverEU.

Piața internă feroviară și eliberarea treptată de granițe pe langa o uniune ce întelege importanța tinerilor fac acest tot posibil.

Arată-i Parlamentului European, care decide alocarea bugetului, cât de important e acest lucru pentru tine. De data asta, votează!

Fiecare vrea un viitor mai bun. Apoi pleacă la universitate. Apoi pleacă cu Erasmus.

Muncești. Înveți. Te chinui. Iei note bune. Apoi vrei sa te angajezi undeva în altă țară sau vrei să mergi la studii mai departe acolo. Cum ar fi dacă diplomele tale nu ar avea valoare acolo?

Astăzi, asta nu se mai întâmplă așa de des. Diplomele din fiecare țară din UE încep să fie puse sub aceleași standarde că să poată fi recunoscute la nivel European. La fel și diplomele din România. Și datorită unei legislații, când o țară vrea să își schimbe regulile pentru profesii pentru a nu mai primi, de exemplu, doctori străini, UE intervine și blocheaza acest lucru.

Cel mai vizibil aspect al acestei integrări este programul ERASMUS prin care studenții pot să își petreacă până la 1 an la o altă universitate europeană, program care activează înca din 1987!

Uniunea Europeană planuiește să dubleze bugetul ERASMUS pentru educație, dar acest lucru va fi decis de catre Parlementul European împreună cu Consiliul Uniunii Europene. Vrei ca dublul de oameni să se bucure de ERASMUS? De data asta, votează!

Prieteniile nu ar fi la fel fără voluntariatul în altă țară

Dacă ai între 18-30 ani și vrei să te aventurezi în a locui într-o altă țară, a cunoaște o altă cultură și a ajuta comunități din Europa, sau pur și simplu dacă vrei să iei o pauză de la studii sau job și să descoperi oameni noi, Uniunea Europeană te sustine! Cu programele de voluntariat precum EVS sau Corpul European de Solidaritate, poți face voluntariat (cu toate costurile acoperite) sau caștiga experiență profesională într-o altă țară a UE. Iar dacă nu ești încă pregatit/ă să pleci o perioadă foarte lungă din țară, poți oricând participa la miile de schimburi de tineri și proiecte europene finanțate prin Erasmus+.

Parlamentul European a aprobat triplarea bugetului pentru Erasmus+ așa încât tinerii europeni să poată călători, voluntaria și învața mai mult. De data asta, votează!

Nu este nimic precum un bilet last minute și weekendul în alt oraș!

Astăzi poți călători în oricare dintre celelalte 27 state membre ale UE doar cu buletinul și, de cele mai multe ori, la prețuri foarte mici. Lucrurile un au fost mereu așa, însă datorită legisltației UE care încurajează competitivitatea între liniile aeriene și sparge monopolurile, tu și prietenii tăi puteți lua oricând un bilet la preț chiar și de 15 euro și planui un weekend spontan în altă țară. E atât de simplu – mobilitatea în UE chiar este o realitate a fiecăruia dintre noi. În plus, un e nevoie să ai pașaport, dacă ai un buletin valabil poți călători oriunde în UE.

Bucură-te de aceste privilegii și de data asta, votează!

shopping

Astăzi nu mai visăm la produse de calitate. Ne plângem dacă nu sunt așa.

Cum ar fi fost dacă vânzătorii ți-ar fi vândut produse defecte și ai fi rămas cu o țeapa luata. În clipa această, la nivelul întregii UE, există garanții pentru diferitele tipuri de produse care pot să fie înlocuite dacă le primești defecte sau nu mai funcționează după scurt timp. De asemenea, produsele care sunt în circulație pe plan european au printre cele mai întalte standarde de calitate, în mod special cele pentru copii. O mare parte din toate etichetele pe care le vezi pe jucării, ambalajele pentru mâncare și electrocasnice sunt puse acolo datorită unor reglementări la nivel european.

Vrei să pastrezi intacte aceste standarde care se asigură că tu nu trebuie să cauți în 10 locuri un produs de calitate? De data asta, votează!

schimbări climatice

Acel moment când nu doar tu vrei binele planetei.

Cum ar fi dacă ai trăi într-o lume fără electricitate? Pare destul de absurd, dar electricitatea pe care o folosim a apărut abia acum un secol și un pic. Electricitatea însa e naturală, noi am creat însă modul de a o produce și captura. Poluarea care a urmat industrializării ne-a adus însa un teanc de alte probleme. În momentul de față, modul în care se schimbă clima planetei are consecințe dezastruoase. De la secete și focuri sălbatice cauzate de veri mai fierbinți, la ierni reci-reci și fenomene meteorologice mai extreme, acestea sunt cauzate în mare parte de modul nostru de a produce produce și folosi electricitatea.

În clipa aceasta, targetul UE este că până în 2050 să avem o economie care să nu mai producă DELOC emisii de gaze de CO2.

Acum, Uniunea Europeană alocă 20% din întregul sau buget, sau 206 miliare de Euro pe acțiuni care să protejeze climatul.

Ai vrea să fie și mai mulți bani alocați? De data asta, votează!

Află mai multe despre ce face UE pentru noi pe: www.what-europe-does-for-me.eu